Πάρκο Λανζιένσκι στη Βαρσοβία, Πολωνία.

Βαρσοβία

Η Βαρσοβία (στα Αγγλικά Warsaw, στα Πολωνικά Warszawa) είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας αλλά & η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 1.758.143 κατοίκους εκτεινόμενη σε 517,24 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Βαρσοβία αποτελεί νομό της Πολωνίας & χωρίζεται σε 18 δήμους.

Κατά την επίσκεψή μου στη Βαρσοβία είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αρκετά μοναδικά αξιοθέατα & είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω τις εμπειρίες μου, καθοδηγώντας όσους από τους αναγνώστες του worldcitizen.gr θελήσετε να επισκεφθείτε τη Βαρσοβία για διακοπές ώστε να πάρετε το μεγαλύτερο value for money από τις ημέρες παραμονής σας, αλλά & να αποφύγετε πιθανά λάθη που εγώ έκανα & μου στοίχισαν χρόνο & χρήμα.


Άφιξη στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Πιθανότατα η άφιξή σας στη Βαρσοβία θα γίνει μέσω του αεροδρομίου Modlin της Βαρσοβίας. Από την εμπειρία μου βασικός αερομεταφορέας από & προς το  αεροδρόμιο Modlin είναι η γνωστή low cost εταιρεία Ryanair . Αεροπορικά εισητήρια μπορείτε να βρείτε γενικότερα για τις πτήσεις σας από την παρακάτω ιστοσελίδα που εγώ χρησιμοποιώ: εδώ.

Καλό θα ήταν να έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε κάποια ζλότι πριν την άφιξή σας στην Πολωνία. Ζλότι ονομάζεται το νόμισμα που έχουν οι Πολωνοί & τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό (9/10/2018) 1 ζλότι (PLN) αντιστοιχεί σε μόλις 0,23€ ή αλλιώς 1€ σε 4,32 ζλότι (PLN). Διαφορετικά αν δεν έχετε στη διάθεσή σας τοπικό νόμισμα θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας κατά τις πληρωμές σας, ή να αλλάξετε τα χρήματά σας σε ζλότι.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας προϊδεάσω ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολές αρνητικές κριτικές για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο (είδα πολλούς να το αναφέρουν ως το χειρότερο αεροδρόμιο που έχουν ποτέ επισκεφθεί!) κατά την άποψή μου όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι απλά ένα μικρό αεροδρόμιο & τίποτα περεταίρω δεν πρέπει να σας φοβίζει.

Μετάβαση από το αεροδρόμιο Modlin στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Αφότου φθάσετε στο αεροδρόμιο του Modlin της Βαρσοβίας στην Πολωνία θα χρειασθείτε κάποιο μεταφορικό μέσο για να μεταβείτε στο κέντρο της πόλης της Βαρσοβίας ή στα περίχωρα αν έχετε επιλέξει τη διαμονή σας εκτός της πόλης.

Οι επιλογές για τη μετάβασή σας στο κέντρο της Βαρσοβίας είναι:

  1. Ενοικίαση αυτοκινήτου (θα πρέπει να το έχετε προγραμματίσει από πριν). Ενοικίαση αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο Modlin της Βαρσοβίας από: εδώ. Ελάχιστο κόστος για ενοικίαση 1 ημέρας 34,82€. Αν προχωρήσετε σε ενοικίαση για περισσότερες ημέρες το κόστος μειώνεται αναλογικά.
  2. Να καλέσετε Uber κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο Modlin από εδώ  με έκπτωση 5€ στη διαδρομή σας αν κάνετε την εγγραφή σας στην ιστοσελίδα μεταφοράς μέσω του παραπάνω συνδέσμου. Εκτιμώμενο κόστος για μονή διαδρομή 13,89€.
  3. Να κλείσετε θέση σε κάποιο από τα λεωφορεία που θα σας μεταφέρουν στην πόλη κατευθείαν. Η κράτηση θέσης μπορεί να γίνει αφότου φθάσετε σε κάποιο απο τα γκισέ που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Modlin ή πρωτύτερα ηλεκτρονικά. Κόστος μονής διαδρομής 28 ζλότι ή 6,48€.
  4. Διαφορετικά μπορείτε να επιλέξετε το αστικό λεωφορείο κόβωντας εισητήριο από το αεροδρόμιο του Modlin στην τιμή μόλις των 19 ζλότι ή 4,40€.

Διαμονή στη Βαρσοβία.

Μπορείτε να προγραμματίσετε τη διαμονή σας στη Βαρσοβία επιλέγοντας να μείνεται σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που θα βρείτε παρακάτω:


Booking.com

αξιοθεατα στη βαρσοβια

Στο παρόν άρθρο σας παρουσιάζω μία σειρά από αξιοθέατα περιλιπτικά για τα οποία θα έχετε στην πορεία τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες. Να σημειώσω ότι τα αξιοθέατα που θα σας παρουσιάσω παρακάτω μπορείτε άνετα να τα δείτε σε μία 5ήμερη -6ήμερη (εξαρτάται από το ρυθμό σας) παραμονή στη Βαρσοβία. Βεβαίως αν παραμείνετε στην πρωτεύουσα της Πολωνίας για περισσότερες ημέρες υπάρχουν πολλά περισσότερα αξιοθέατα να ανακαλύψετε τα οποία ελπίζω να έχω τη δυναότητα να σας παρουσιάσω σε επόμενη επίσκεψή μου στη Βαρσοβία. Τα παρακάτω αξιοθέατα όμως είναι από τα πιό δημοφιλή & δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφθείτε.

Είστε έτοιμοι λοιπόν; Ξεκινάμε:

 1. Παλάτι του πολιτισμού & της επιστήμης.
  Βρίσκεται στο κέντρο της Βαρσοβίας & αποτελεί δώρο των Ρώσων προς τους Πολωνούς.
Παλάτι της επιστήμης & του πολιτισμού στη Βαρσοβία, Πολωνία.

Παλάτι της επιστήμης & του πολιτισμού στη Βαρσοβία, Πολωνία.

2. Βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας.
Βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας.

Βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας στην Πολωνία

Βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας στην Πολωνία

Αναλυτικότερο οδηγό, άρθρο για το Βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας μπορείς να βρείς στο αποκλειστικό μου άρθρο για το συγκεκριμένο αξιοθέατο εδώ.

3. Παλιά πόλη της Βαρσοβίας.
Μη χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα σοκάκια της (ιδιαίτερα την ημέρα).

Παλιά πόλη της Βαρσοβίας στην Πολωνία.

Παλιά πόλη της Βαρσοβίας στην Πολωνία.

4. Εβραϊκο μουσείο.
Περιέχει εκθέματα από την ιστορία των Εβραίων στην Πολωνία & τον πόλεμο με τους Γερμανούς (ναζί).

5.  Πάρκο Λαζένκι.
Η επίσκεψή σας να ξεκινήσει μέχρι τις 17:00 για να έχετε τη δυνατότητα να το δείτε κάτω από το φως του ήλιου.

Πάρκο Λανζένκι στη Βαρσοβία, Πολωνία.

Πάρκο Λανζένκι στη Βαρσοβία, Πολωνία.

6. Ανάκτορο Βιλάνοβ.
Εκτός από τον εσωτερικό χώρο του παλατιού μη χάσετε τη μοναδική ευκαιρία να δείτε τους εξωτερικούς κήπους αλλά & να περπατήσετε δίπλα στη λίμνη.

Ανάκτορο Βιλάνοβ στη Βαρσοβία, Πολωνία.

Ανάκτορο Βιλάνοβ στη Βαρσοβία, Πολωνία.

7. Εθνικό μουσείο της Βαρσοβίας.
Φροντίστε να το επισκεφθείτε μέχρι τις 11:00 για να προλάβετε να δείτε μετά & το Πολεμικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

8. Πολεμικό μουσείο της Βαρσοβίας.
Μέχρι τις 15:00 πρέπει να έχετε μπει στο κτήριο καθώς οι πόρτες κλείνουν.

9. Μουσείο της εξέγερσης της Βαρσοβίας.
Δωρεάν είσοδος κάθε Κυριακή 😉 .

10. Βόλτα στις όχθες του ποταμού Βιστούλα της Βαρσοβίας.
Επιλέξτε να περπατήσετε στις όχθες του ποταμού Βίσλα Σάββατο ή Κυριακή όπου μαζεύεται πολύς κόσμος.

Γέφυρα στον ποταμό Βιστούλα στη Βαρσοβία, Πολωνία.

Γέφυρα στον ποταμό Βιστούλα στη Βαρσοβία, Πολωνία.


Φαγητό στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Το Πολωνικό φαγητό είναι ιδιαίτερο & δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε κάποιες από τις μοναδικές παραδοσιακές συνταγές. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πιερόγκι είτε αυτό είναι με γέμιση φορύτων (είναι σαν να τρώτε γλυκό π.χ. Μυλοπιτάκι) ή με γέμιση κρέατος όπως μοσχάρι & ζαπιενκάκι (ψωμί σάντουιτς κομμένο στη μέση & γέμιση περίπου σαν πίτσα). Παράλληλα θα βρείτε πολλά παραδοσιακά εστιατόρια στα σοκάκια της παλιάς πόλης όπου σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό ώστε να απολαύσετε το γεύμα σας.

παραδοσιακό πολωνικό φαγητό στη Βαρσοβία.

Παραδοσιακό πολωνικό φαγητό σε εστιατόριο στη Βαρσοβία.

Αν σου άρεσε το άρθρο αυτό – mini ταξιδιωτικός οδηγός της Βαρσοβίας δεν έχεις παρά να προγραμματίσεις άμεσα το επόμενο ταξίδι σου για την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Μη χάνεις το χρόνο σου να συγκρίνεις τιμές σε αερπορικά εισητήρια για τη Βαρσοβία ή αεροπορικά εισητήρια για την Πολωνία γενικότερα, υπάρχει μηχανή αναζήτησης που κάνει αυτή τη διαδικασία αυτόματα, κλείσε τα αεροπορικά σου εισητήρια για τη Βαρσοβία της Πολωνίας από εδώ. Αλλά & τη διαμονή σου μέσα από την πιο αξιόπιστη ιστοσελίδα για κρατήσεις ξενοδοχείων παρακάτω:


Booking.com


Επέστρεψε αύριο στο worldcitizen.gr για να δείς νέο αναλυτικό άρθρο για κάποιο από τα αξιοθέατα της Βαρσοβίας που με παραπάνω.

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες & από το wikipedia.

Υ.Γ. Κάνε Like & share το άρθρο αυτό πατώντας στο κουμπί παρακάτω ή στείλε στο ταίρι σου ή στους φίλους ή  το άρθρο αυτό για να τους “ψήσεις” για το επόμενό σας ταξίδι.