Το worldcitizen.gr είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο της Αγγλίας & σας παρουσιάζουμε την εμπειρία μας. Το μουσείο αυτό ιδρύθηκε το 1753 όταν ο Sir Χανς Σλοάνε κληροδότησε προσωπική του συλλογή στο Αγγλικό κράτος. Στις μέρες μας & όπως αντιληφθήκαμε από την επίσκεψή μας, ο μόνος λόγος για να λέγεται το συγκεκριμένο μουσείο Βρετανικό Μουσείο, είναι ότι βρίσκεται στην Αγγλία, καθώς πέρα από αυτό ένα 80% θα λέγαμε των εκθεμάτων του ίσως & παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την Αγγλία, αλλά είναι εκθέματα πολιτισμών από όλο τον κόσμο.
Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο εξωτερική όψη.Τι μας άρεσε κατά την επίσκεψή μας στο Βρετανικό Μουσείο;
1 . Αρχικά μας άρεσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει κόστος εισόδου για τη γενική είσοδο, οπότε τα βασικά εκθέματα μπορεί οποιοσδήποτε να τα παρακολουθήσει στο μουσείο χωρίς κανένα κόστος.
2 . Το Βρετανικό Μουσείο είναι γενικά ένας πολύ ωραίος χώρος από άποψης αρχιτεκτονικής & τα εκθέματα βρίσκονται σε ένα προσεγμένο περιβάλλον.
3. Είναι γενικά στο κέντρο του Λονδίνου οπότε είναι εύκολο να το επισκεφθεί κανείς.
Τι δε μας άρεσε στο Βρετανικό Μουσείο;
- Αντίθετα απ’ ότι γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος στο Βρετανικό Μουσείο δεν εκτίθενται από Ελληνικής πλευράς μόνο οι Καρυάτιδες αλλά πάρα πολλοί Ελληνικοί αμφορείς & γενικά διάφορα εκθέματα από την Αρχαία Ελλάδα.
- Δε μας άρεσε το όνομά του, κάλλιστα & μάλλον πιο δίκαια θα έπρεπε να λέγεται Μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων μιας & τα εκθέματα είναι απ’ όλο τον κόσμο.
- Δε μας άρεσε το γεγονός ότι οι Άγγλοι έχουν πάρει Ελληνικά αγάλματα τα οποία εκθέτουν στο μουσείο & παράλληλα υπό κάποιες περιπτώσεις μπορείς να πληρώσεις μία premium είσοδο για να δεις κάποια εκθέματα. Επίσης υπάρχει κυλικείο στο μουσείο & κατάστημα για σουβενίρ & τα δύο προσδίδουν κέρδη στο Αγγλικό κράτος μέσα & από τη δική μας Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
Εν κατακλείδι.
Είναι ένα ωραίο μουσείο από κτιριακής – αρχιτεκτονικής άποψης αλλά & από θέμα εκθεμάτων που παρουσιάζονται. Σαν Έλληνες νιώσαμε αρκετά περίεργα έως άσχημα καθώς ίσως τα περισσότερα εκθέματα του μουσείου είναι Ελληνικά. Θα μπορούσε υπό περιπτώσεις να λέγεται & Ελληνικό Μουσείο του Λονδίνου αν έλλειπαν τα εκθέματα από άλλες χώρες. Τα εκθέματα δηλαδή από τη χώρα μας είναι τόσα πολλά που κάλλιστα θα έκαναν ένα αυτόνομο Ελληνικό μουσείο.
Συμβουλή: Αν έχετε πρόθεση να επισκεφθείτε το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας μπροστά στα Ελληνικά εκθέματα.
H Ελληνική κυβέρνηση που θα καταφέρει την επιστροφή των συγκεκριμένων εκθεμάτων στην Ελλάδα, ή τη δημιουργία ενός Ελληνικού Μουσείου στο Λονδίνο με αυτά τα Ελληνικά εκθέματα τα έσοδα από το οποίο θα πηγαίνουν στη χώρα μας ή το Ελληνικό κράτος να λαμβάνει ένα ποσοστό από τα κέρδη του Βρετανικού Μουσείου ανάλογο του αριθμού (ποσοστό) των Ελληνικών εκθεμάτων που εκτίθενται επί του συνόλου, θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη!
Υ.Γ. Κατά την επίσκεψή μας στο Βρετανικό Μουσείο η αίθουσα με τις Καρυάτιδες δεν ήταν προσβάσιμη για το κοινό. Το άρθρο αυτό θα γίνει update έπειτα από νέα επίσκεψή μας όπου η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο θα επιτρέπεται & πάλι.
#BringThemBack
*Μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe στο κανάλι μας στο YouTube για να λαμβάνετε ειδοποίηση κάθε φορά που ανεβάζουμε online ένα καινούριο ταξιδιωτικό βίντεο!
Συμβουλή: Για περισσότερη άνεση κατά την επίσκεψη των αξιοθεάτων στο Λονδίνο, σας προτείνουμε να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με το οποίο θα μπορείτε να μετακινείστε με ευκολία όλες τις ημέρες της παραμονής σας.
Πνευματική ιδιοκτησία: Απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση κειμένων είτε η χρήση φωτογραφιών που δημοσιεύονται στο κείμενο χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του δημιουργού του περιεχομένου διαφορετικά προβλέπονται οι από το νόμο κυρώσεις.