Ελλάδα vs Αγγλία vs Η.Π.Α. Ποια χώρα έχει αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία;

Ελλάδα vs Αγγλία vs Η.Π.Α. Ποια χώρα έχει αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία;

Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί αναμφισβήτητα ένα γεγονός το οποίο θα γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η αδυναμία μιας προοδευμένης κοινωνίας (και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελληνική) αλλά & μεγάλα κράτη όπως Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής & Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά να αντιδράσουν με γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως & τα πολλά κρούσματα αλλά & θανάτους που & τα δύο αυτά κράτη είχαν σε αρχικό στάδιο δείχνει ότι κανένα κράτος τουλάχιστον αρχικά δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τον COVID-19.Και όταν αναφέρομαι αρχικά εννοώ σε πρώτο στάδιο – δηλαδή τους πρώτους μήνες όπου & ξέσπασε η πανδημία – γιατί όπως κανείς μπορεί να κρίνει σε μετέπειτα στάδιο το κάθε κράτος έχει αντιμετωπίσει διαφορετικά την πανδημία με αποτέλεσμα να βλέπουμε την καμπύλη τόσο των κρουσμάτων αλλά τόσο & θανάτων από COVID-19 από χώρα σε χώρα να διαφέρει.

Παρακάτω παρουσιάζω γραφήματα ( με στοιχεία από τη Google) από τις χώρες που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα στο άρθρο αυτό & ποιά είναι η εξέλιξη στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την κάθε μία εξ’ αυτών (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο & Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).

Ελλάδα:

Κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα.

Κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω γράφημα παρατηρεί κάποιος ότι τα κρούσματα στη χώρα μας όχι δεν έχουν αρχίσει να μειώνονται παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει, αλλά μάλιστα αυξάνονται. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απλά ο κόσμος δεν προσέχει τόσο όσο σε άλλες χώρες ή & ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά. Πρέπει όλος ο Ελληνικός λαός να καταλάβει ότι είναι ζήτημα ζωής & να ακολουθήσει τις προφυλάξεις που οι ειδικοί συνιστούν για το καλό όλων των πολιτών της χώρας.

Στην Ελλάδα των 10.720.000 κατοίκων 1.222.960 πολίτες έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, δηλαδή μόλις το 11,4% του πληθυσμού ενώ & τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχουν λάβει 663.680 πολίτες, δηλαδή το 6,19% του πληθυσμού της χώρας.

Θάνατοι από COVID-19 στην Ελλάδα.

Θάνατοι από COVID-19 στην Ελλάδα.

Στο δεύτερο γράφημα – το οποίο παρουσιάζει τους θανάτους στη χώρα – βλέπουμε ότι αναλογικά με το Δεκέμβριο όπου τα κρούσματα έφτασαν στο απόγειο, όπως & οι θάνατοι το ίδιο, πλέον οι θάνατοι από COVID-19 είναι λιγότεροι σε σχέση με τα κρούσματα που εμφανίζονται καθημερινά στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι από όσους νοσούν, τελικά πεθαίνουν  την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Απρίλιος 2021) σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2020. Άρα λογικά το σύστημα υγείας της χώρας ανταποκρίνεται καλύτερα τώρα απ’ ότι το Δεκέμβριο στα κρούσματα που προκύπτουν.

Πέραν των γραφημάτων της Google θα παραθέσω & τρία επιπλέον στατιστικά επί της κατάστασης για κάθε χώρα ώστε να μπορούν να γίνουν πιο ακριβείς συγκρίσεις.

Πληθυσμός Ελλάδας: 10.720.000.

Άνθρωποι που έχουν νοσήσει από COVID-19: 275.000.

Ποσοστό όσων έχουν νοσήσει επί του πληθυσμού: 2,56%.

Άνθρωποι που έχουν πεθάνει από COVID-19 στην Ελλάδα: 8.300.

Ποσοστό ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην Ελλάδα από COVID-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας: 0,077%.

Ποσοστό ανθρώπων που πέθαναν από COVID-19 στην Ελλάδα σε σχέση με όσους νόσησαν στη χώρα: 3%.

Ηνωμένο Βασίλειο:

Κρούσματα COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία).

Κρούσματα COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία).

Παρατηρεί κανείς ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί αισθητά καθώς η καμπύλη έχει πέσει κατά πολύ σε σχέση με το pick που παρουσιάστηκε κατά τον Ιανουάριο (και όχι το Δεκέμβριο σε σύγκριση με την Ελλάδα) στην Αγγλία. Από το γράφημα αυτό φαίνεται ότι οι Άγγλοι τα πάνε αρκετά καλά. Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια τόσο αποτελεσματικών μέτρων της κυβέρνησης, όσο & του εμβολιασμού όπου 31.3 εκατομμύρια Άγγλοι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενώ μόλις 4.9 εκατομμύρια Άγγλοι έχουν λάβει & τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Βάσει του πληθυσμού της Αγγλίας 55.980.000 το 55,9% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολιου ενώ το 8,75% του πληθυσμού έχει λάβει & τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Θάνατοι από COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία).

Θάνατοι από COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία).

Στο παραπάνω γράφημα το οποίο αναπαριστά τους θανάτους από COVID-19 στην Αγγλία βλέπουμε ότι αυτοί όπως & τα κρούσματα έχουν μειωθεί αρκετά. Η διαφορά στην Αγγλία βάσει των στατιστικών με την Ελλάδα (όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη μείωση των κρουσμάτων & των θανάτων από τον ιό της πανδημίας) είναι αρκετά μεγάλη στο ποσοστό των πολιτών που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου (55,9% στην Αγγλία & 11,4% στην Ελλάδα) μία διαφορά δηλαδή της τάξεως του 44,5% περισσότερων Άγγλων που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του φαρμάκου.

Συνεχίζοντας με τα στατιστικά που παρουσιάσαμε για τη χώρα μας & πως έχουν αυτά για την Αγγλία:

Άνθρωποι που έχουν νοσήσει από COVID-19: 3.810.000.

Ποσοστό όσων έχουν νοσήσει επί του πληθυσμού: 6,8%. (Αρκετά πιο αυξημένο από το 2,56% που ισχύει για τη χώρα μας).

Άνθρωποι που έχουν πεθάνει από COVID-19 στην Αγγλία: 112.000.

Ποσοστό ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην Αγγλία από COVID-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας: 0,2% (σε σχέση με το 0,077% στην Ελλάδα).

Ποσοστό ανθρώπων που πέθαναν από COVID-19 στην Αγγλία σε σχέση με όσους νόσησαν στη χώρα: 2,93% (σε σχέση με το 3% στην Ελλάδα).

Με απλά λόγια δηλαδή συγκρίνοντας Αγγλία & Ελλάδα, στη χώρα μας έχει κάποιος λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει απ’ ότι στην Αγγλία, αλλά αν νοσήσει έχει περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει απ’ ότι αν νοσούσε στην Αγγλία. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι το Αγγλικό σύστημα υγείας μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει συμβάντα COVID-19.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής:

 

Κρούσματα COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Κρούσματα COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα κρούσματα COVID-19 παρουσιάζουν παρόμοια τάση με την πορεία των κρουσμάτων στην Αγγλία, δηλαδή έπιασαν το pick τους τον Ιανουάριο & πλέον έχουν μειωθεί αισθητά.

Στις Η.Π.Α. μέχρι την 1η Απριλίου 2021 όπου & υπάρχουν στατιστικά δεδομένα είχαν εμβολιαστεί πλήρως 56.089.614 Αμερικανοί, δηλαδή το 17% του συνολικού πληθυσμού (328.200.000).

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θάνατοι από COVID-19.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θάνατοι από COVID-19.

Στο γράφημα τώρα των θανάτων από COVID-19 στις Η.Π.Α. βλέπουμε επίσης μείωση όπως συμβαίνει & στην Αγγλία σε σχέση με την πορεία που υπήρχε τον Ιανουάριο του 2021.

Αναφορικά με τα στατιστικά που παρουσιάσαμε & για τις υπόλοιπες χώρες παραπάνω έχουμε ως εξείς:

Άνθρωποι που έχουν νοσήσει από COVID-19: 30.700.000.

Ποσοστό όσων έχουν νοσήσει επί του πληθυσμού: 9.35%. (Αρκετά πιο αυξημένο από το 6,8% της Αγγλίας & το  2,56% που ισχύει για τη χώρα μας).

Άνθρωποι που έχουν πεθάνει από COVID-19 στις Η.Π.Α.: 555.000.

Ποσοστό ανθρώπων που έχουν πεθάνει στις Η.Π.Α. από COVID-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας: 0,17% (σε σχέση με το 0,20% της Αγγλίας & το 0,077% στην Ελλάδα).

Ποσοστό ανθρώπων που πέθαναν από COVID-19 στις Η.Π.Α. σε σχέση με όσους νόσησαν στη χώρα: 1,8% (σε σχέση με το 2,93% της Αγγλίας & 3% στην Ελλάδα).

Εν κατακλείδι, το σύστημα υγείας των Η.Π.Α. φαίνεται να ανταποκρίνεται καλύτερα από αυτό της Αγγλίας & μετέπειτα της Ελλάδας όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα για θεραπεία όσων νόσησαν από COVID-19. Όμως στη χώρα μας έχει κάποιος τις λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει σε σύγκριση με τις παραπάνω δύο χώρες, άρα οι Έλληνες εν τέλει είναι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τους Αμερικανούς & τους Άγγλους & οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από COVID-19 στην Ελλάδα είναι πιο λίγες από ότι είναι στην Αγγλία στην οποία είναι πιο πολλές σε σχέση με τις Η.Π.Α.

Με απλά λόγια, είμαστε οι πιο προσεκτικοί απλά καλό θα ήταν να βελτιώσουμε λίγο το σύστημα υγείας μας για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία όσον νοσούν από COVID-19.